woensdag 26 juli 2017

Wandeling aan de Goorloop






Vakantietijd, en dat betekent steevast een bezoek aan opa en oma in Beek en Donk. Naast de gebruikelijke koekjes en glaasjes ranja is er ook altijd tijd voor een wandeling waarin de nodige speeltuinen aangedaan worden. 
Deze dag ging de wandeling naar de Goorloop.





















De Goorloop ontspringt in het gebied Sang en Goorkens ten zuidoosten van Mierlo. Via diversen duikers stroomt het onderandere onder het Wilhelmina Kanaal door richting Beek en Donk.
Omdat het gebied weinig natuurlijke stroming kende, is in 2013 een plan opgestart om de hele omgeving rond de Goorloop opnieuw in te richten en het daardoor beter leefbaar te maken voor allerlei soorten dieren en gewassen. Zo zijn er in Beek en Donk verschillende weides aangelegd waar koren en bloemen groeien en is er een afwateringsgebied gemaakt van slootjes die ervoor zorgen dat het hele gebied bij overvloedige regenval onder water komt te staan, waardoor de wijk de Voorbeemd minder last heeft van wateroverlast. Met als gevolg dat ook de natuurlijke populatie langzaam weer opgang komt in het landschap.












Komkommerkruid


In het gebied kom je allerlei verschillende kruiden tegen, zoals dit mooie plantje wat je ook wel in tuinen ziet groeien. Het komkommerkruid, ook wel bernagie genoemd in het Middelandse zeegebied, heeft zijn Nederlandse naam te danken aan het feit dat de geur en aroma van de plant veel doet denken aan de komkommer. In de tijd van de Grieken en de Romeinen was het kruid zeer populair bij strijders om zichzelf moed te geven. Het kruid wordt tegenwoordig nog steeds ingezet in de natuurlijke geneeskunde, waar het gebruikt wordt ter ontspanning en zwaarmoedigheid. Ook schijn je met deze plant je bloed te kunnen zuiveren. Tegenwoordig wordt het in de keuken gebruikt, waar het zowel rauw als gekookt genuttigd kan worden in verschillende gerechten.




Groot Kaasjeskruid


Het groot kaasjeskruid is bij veel mensen bekend uit de vele zadenmixen die er in de handel zijn. De plant is zeer in trek bij vlinders, hommels en bijen en als je thee trekt van de bloemen en de bladeren helpt het tegen hoesten en mond- en keelonstekingen.

Speerdistel




Veel gedeelte van dit natuurgebied zijn verboden voor publiek, dit om de natuur een kans te geven zich vrij te ontwikkelen.



Korenbloem, Goudsbloem en Bolderik tussen het koren.





Reuze Berenklauw


Een plant die even extra aandacht verdient is de Reuze Berenklauw. Deze grote schermbloem komt zeer talrijk voor en heeft de eigenschap om opvallend groot te worden. De bloemen worden 80 tot 150 cm hoog en kunnen soms zelfs wel tot 3 meter hoogte groeien. Raadzaam is om de plant niet aan te raken. Het sap kan vervelende blaren veroorzaken. Daarom wordt deze plant in veel stedelijke gebieden bestreden.


Vlasbekje of Vlasleeuwebekje

Vogelwikke


Grote kattenstaart


Akkerdistel


Het landschap om ons heen was prachtig om naar de kijken. Echter kondigden donkere wolken een klein buitje aan, waardoor we genoodzaakt waren om weer om te keren, en via dezelfde weg weer terug te keren naar huis.








De kinderen liepen al ver voor ons uit.





Vlakbij de bloemenweide was ook een insectenhotel aanwezig. We konden echter nog maar weinig bewoners vinden, misschien waren ze er allemaal een dagje op uit vandaag, of hadden ze het hotel nog niet ontdekt.









We wandelden verder door de woonwijk, naast verschillende vrijstaande huizen met prachtige aangelegde tuinen.



De zonnehoed




We hadden nog even een korte tussenstop bij het klimnet, de kabelbaan en wat verderop bij de schommels voor we weer bij oma achter een glaasje drinken konden zitten.

















Gevonden schatten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews