maandag 17 juli 2017

Nostalgische kermis Boerenbondsmuseum Gemert


Afgelopen weekend werd er in het Boerenbondsmuseum in Gemert de nostalgische kermis gehouden. De kermis is een inmiddels vaste traditie die heel even verloren leek te gaan omdat de eigenaren van de schommels en de zweefmolen ermee op hielden. Met steun van verschillende sponsors is het het museum uiteindelijk gelukt om deze attracties te behouden.
Het boerenbondsmuseum is, zoals de naam al doet vermoeden, een openluchtmuseum dat je mee terugneemt in de tijd. Je waant je in een boerendorp van de jaren 50. Met een wevershuisje, een boerderij, een ouderwetse bakkerij, een smitse, een mandenvlechter, een dorpskroegje en zelfs een snoepwinkeltje uit die tijd. Nieuw is een klein voederfabriekje, waar je foto's en machines uit die tijd kunt bezichtigen. In het dorp zelf waren ze zelfs nog druk bezig met de aanbouw van een klein schooltje.

Op het dorpsplein, waar een grote ouderwetse waterpomp stond opgesteld, stonden vele tafels en stoelen uitgestald, die samen een gezellig en druk bezocht terras vormden.
Je kon kaartjes kopen voor de vele attracties voor 10 cent per stuk, waarmee je deel kon nemen aan een diversiteit aan activiteiten. Van ballen gooien, touwtje trekken, grabbelen in een ton, eendjes vissen tot de kop van jut, maar ook de wat grotere attracties zoals de schommels, de zweef en de draaimolen. Overal stonden lange rijen met enthousiaste kinderen te wachten om het allemaal een keertje, of soms zelfs meerdere keren mee te maken.
Samen met vrienden van ons en hun kinderen, waren wij op zondagmiddag een kijkje gaan nemen. Het werd een middag vol stralende gezichtjes. Ze hadden amper tijd om even stil te zitten voor een glaasje ranja, zo graag wilden ze weer terug naar het dorpsplein.


De kinderen bleken ineens een kei in wachten in de rij voor het touwtje trekken. Terwijl wij als ouders het eigenlijk allang gezien hadden, bedacht de oudste om ook nog even in de rij te gaan staan voor het ballengooien. Dat hadden we hem maar even uit zijn hoofd gepraat.


Uiteraard moesten ze ook nog een keer met papa in de schommels. Tijdens het wachten besloten onze vrienden alvast in de zweef te gaan met de kinderen. Terwijl de middelste er kraaiend van plezier uit kwam, had papa het na een rondje wel gezien, hij kwam wankelend van het trapje af. 'Poeh, wat word je daar duizelig van zeg!'


We sloten de dag af met een heerlijk frietje.
Volgende keer meer over het museum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews