maandag 2 juni 2014

Kasteel Henkenshage

 
 
Sint-Oedenrode kent een rijke geschiedenis. De eerste tekenen van bewoning dateren al van 10 000 jaar voor Christus. 7000 jaar voor Christus is er echter al meer bekend over de vermoedelijke naamgever van het dorp Oda. Hier gaan meerdere verhalen over de ronde, zoals ik al eens in een eerder blog ter spraken bracht.
Deze keer wil ik jullie mee nemen naar het kasteel Henkenshage.
 
 
 
 
Het kasteel kent vele bewoners, die allemaal hun eigen bijzondere levensverhaal meebrachten. Niet iedereen nam even gelukkig afscheid van het kasteel, maar telkens werd het weer verder uitgebreid en behouden. In 1387 verscheen het gebouw voor het eerst in de boeken. Echter de eerste naam van een eigenaar die werd genoemd is familie van de Velde. 
 
 
 
 
Vele eeuwen later, na vele wisselingen van bewoners, hebben er ook nog de Augustijner kanunnikessen gewoond, die eerst in kasteel Dommelrode in Sint-Oedenrode gevestigd waren.
In 1850 werd het kasteeltje sterk verbouwd naar de oorspronkelijke vorm met hoektorens, stallen en diensttorens. De gracht werd verlegd en een binnenplaats werd toegevoegd. Van het eerdere gebouw zonder verdiepingen was niets meer terug te vinden, er restte enkel een muur uit 1450.
Na weer een paar wisselingen van eigenaren kwam het gebouw in 1904 in handen van Theodoor Rogier Cornelis Alphons Marie van Gulick uit 's Hertogenbosch. Hij liet het gebouw renoveren, en de tuinen aanleggen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In 1940 werd het gebouw met de tuinen aangekocht door de gemeente Sint-Oedenrode.
Tijdens de WOII deed het kasteel dienst als distributiecentrum en in september 1944 deed het gebouwtje dienst als hoofdkwartier van de 101e Airborne-divisie. Na de oorlog raakte het gebouw echter weer in verval en dreigde er zelfs sloop.
Door een schenking in 1956 kon het kasteel en de tuin weer in de oude stijl hersteld worden, met als voorwaarden dat het gebouw en de tuinen een publiek doel zouden dienen.
 
 
 
 
 Sinds 1998 is het kasteel in gebruik als trouw locatie en worden er bedrijfsfeesten gegeven. Tevens is er een museum gevestigd en een openlucht theater.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Ook de tuin rondom het kasteel is nog steeds in gebruik. Men kan er naar hartenlust wandelen onder de prachtige oude bomen.
 
 
 
 

7 opmerkingen:

 1. een schitterende plek om te vertoeven Mickey,
  schaduw zon, lover
  wat kon er nog mooier:-)

  een volle picknick mand tussen jullie in waarschijnlijk,
  ik heb genoten Mickey

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alleen al bij de eerste 2 foto's lijkt het alsof ik een sprookje binnen wandel ik durf het bijna niet zeggen maar ik zie woordjes blozen dus wie weet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ontzettend mooi! Ik heb gesmuld van je foto's.
  Een topblog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leek me heel mooi om in die tuinen te mogen rondwandelen Mickey.
  Bovendien zijn je foto's ook heel erg mooi. Je informatie vind ik
  heel leerzaam en waardevol. Met veel interesse gelezen en genoten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. kastelen met een walletje, mooi geverfde zonneblinden , poortjes enz, ik houd er van, maar deze is wel erg goed onderhouden

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wondermooie foto's van dit prachtige kasteel, mickey!!
  jouw deskundige uitleg erbij maakt het allemaal nog véél interessanter! :-))

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews