zondag 31 maart 2013

Appeltaart


'Grote appeltaart bakken met mama!' Hij was zo trots dat hij mee mocht helpen, dat iedereen die gisteren binnen kwam wandelen het moest weten. 'Mama taart bakken, grote taart! Tom stukje appeltaart eten. Mama, mag Tom een stukje appeltaart eten?' 'Nee, Tom morgen gaan we een stukje taart eten.' 'Morgen stukje taart eten, grote taart.' Om vervolgens nog een paar keer naar de kast te lopen om te checken of de taart er nog wel stond.
Vandaag mocht hij dan eindelijk een stukje van zijn 'zelfgemaakte' appeltaart proberen. Tot de laatste kruimel had hij hem opgesnoept, al moest er nog wel een veger en blik aan te pas komen om de bank schoon te maken, de taart was een succes!

Voor de liefhebbers hieronder het recept van de appeltaart.


Ingrediënten:

300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram roomboter of margarine
160 gram witte basterdsuiker
1 kg zachtzure appels (6 stuks, Goudreinet of Elstar)
eventueel bloem om aanrecht te bestuiven
1 ei
50 gram suiker
2 à 3 tl kaneel
75 gram rozijnen
2 el custard of paneermeel
snufje zout
(alles op kamertemperatuur)
springvorm 24 cm


Bereiding:

1. Wel de rozijnen in lauwwarm water (circa 15 min.) en dep ze droog.
2. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
3. Vet de springvorm in met boter.
4. Roer de boter in een beslagkom zacht en voeg de basterdsuiker toe.
5. Zeef het bakmeel en voeg dit samen met het zout en 2/3 van het losgeklopt ei toe.
6. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg. Laat het deeg circa 10 minuten in de koelkast rusten.
7. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
8. Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en rozijnen.
9. Bekleed met 3/4 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.
10. Strooi 2 eetlepels custard of paneermeel over de bodem.
11. Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
12. Bestuif de aanrecht met wat bloem. Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze op het aanrecht iets plat tot reepjes.
13. Leg deze reepjes kruiselings over het appelmengsel.
14. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met het resterende (1/3) ei.
15. Bak de appeltaart in circa 75 minuten gaar en goudbruin.
16. Laat de appeltaart 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews