woensdag 13 juni 2018

Opendag brandweer Sint-Oedenrode


Ter ere van hun 85-jarig bestaan hield Brandweer Sint-Oedenrode afgelopen zaterdag een opendag. Speciaal voor de gelegenheid hadden ze een aantal oude brandweerwagens naar de kazerne laten komen, die voor op de straat te bewonderen waren. Naast oude wagens, konden de kinderen ook verschillende spelletjes doen, zoals brand blussen, een slang omhoog tillen, met een speciale tang een plank optillen, brandweerwagens met water wegspuiten en met behulp van speciale kussentjes een container optillen.

Vooral oudste was erg enthousiast en rende meteen al op een van de brandweermannen af om aan het eerste spelletje te gaan beginnen. Echter om mee te doen, moesten we eerst nog even naar de brandweerkazerne, waar allemaal kraampjes stonden, en de kinderen hun kleurplaat in konden leveren en hun stempelkaart konden ophalen om mee te doen aan de 5 spelletjes die buiten opgesteld stonden.
























Stoffel

Stoffel was van 1936 tot 1956 in bezit van de brandweer van Leiden, waarna in hij in 1957 in bezit kwam van de brandweer van Sint Michielsgestel. Daar bleef hij tot in 1992 inzetbaar. Tegenwoordig is hij nog steeds in bezit van de gemeente Sint Michielsgestel.



Crashtender, deze wordt ingezet op vliegvelden.

De crashtender is een speciaal voertuig die grote hoeveelheden blusmiddel kan inzetten tijdens een brand op een vliegveld. Door zijn krachtige motor is hij snel ter plaatsen. Voordeel van deze wagen is dat tijdens het blussen de bemanning het voertuig niet hoeft te verlaten.
Crshtenders beschikken vaak over 2 dieselmotoren, een voor het rijden en de andere voor de aandrijving van de pomp. Voertuigen met een motor beschikken over een powerdivider, waardoor ze kunnen rijden en blussen tegelijkertijd.
Je vindt deze type wagens vaak op grote luchthavens en luchtmachtbases.

































































Een van de brandweermannen vertelde dat er in de loop der jaren veel was veranderd aan regelgeving rondom het uitrukken. Vroeger werd iedereen gewoon opgeroepen, ongeacht of je nu uit de kroeg kwam of gewoon op je fietsje van je werk moest komen. Ook waren er toendertijd nog geen regels voor wat betreft alcoholgebruik, zodat het nogal eens voorkwam dat er iemand beschonken stond te blussen. Tegenwoordig zijn die regels enorm aangescherpt en mag je met een slok op geen hulp meer verlenen.
Hij wees naar een oude brandweerwagen die vroeger van de brandweer van Liempde was geweest. Een mooie open wagen. 'Je kunt het je toch niet meer voorstellen dat er vroeger gewoon geen dak op zo'n wagen zat. Als het stormde kwam je kletsnat aan en niemand die klaagden, want het hoorde er gewoon bij.'
























Op het terrein tegenover de brandweerkazerne werden elk uur enkele demonstraties gegeven. Wij keken naar een demonstratie waarbij een autobrand geblust werd. 





De brandweerman legde tevens uit hoe een melding binnenkwam op de centrale en wat er met de melding gedaan werd.
De brandweer probeert na een melding altijd zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te zijn. Meestal is de tijd tussen de melding en het arriveren op de plaats van bestemming 12 minuten, al lijkt het vaak langer voor de mensen die erop moeten wachten.
Omdat er tegenwoordig steeds smallere rioleringsbuizen worden aangelegd, heeft de brandweer steeds meer problemen om snel aan veel water te komen. Een oplossings ligt in een grotere brandweerwagen, die een grote watertank bijheeft, zodat er meteen volop blusmiddel bij de hand is.





Om het allemaal nog realistischer te maken, kwam de brandweerwagen met loeiende sirenes de parkeerplaats opgereden, waardoor enkele kinderen verschrikt hun handen voor hun oren hielden.












Omdat tijdens een autobrand veel hitte vrijkomt, is het eerst zaak om de auto met schuim te koelen. Pas als er nergens meer vuur te zien is en de brandweer er zeker van is dat er geen brandgevaar meer aanwezig is, kan de auto worden weggetakeld. In het verleden is het namelijk wel eens gebeurd dat de wagen al op een takelwagen stond, en de chauffeur ineens zag dat er vlammen uit het wrak kwamen. De wagen moest toen snel weer van de oplegger afgereden worden en alsnog geblust worden door de brandweer.





Na de demonstratie liepen we nog eenmaal over het terrein heen, voor we op de fiets weer huiswaarts keerden.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews