woensdag 20 juni 2018

Ommetje Olland (1)

Het Heilig hartbeeldOp een mooie zondagochtend besluiten dochterlief en ik om weer eens een wandeling te gaan maken in het mooie Meijerij. Deze keer kiezen we voor het plaatsje Olland, alwaar een mooi Ommetje ons door het boerenlandschap leidt.
De wandeling start bij de kerk, waar we uitzicht hebben op het Heilig hartbeeld wat in 1926 geplaatst werd voor de Martinuskerk ter gelegenheid van het zilvere priesterjubileum van J.M. van der Ven.
De Heilige Martinuskerk


In de 19de eeuw groeide er de wens om een zelfstandige parochie op te richten. Dit gebeurde in 1865, waarna de Martinuskerk werd ingewijd.
De huidige Martinuskerk werd in 1950 herbouwd, nadat de bezetters deze in 1944 opgeblazen hadden. De beuken rond de kerk hebben de aanslag overleefd en staan al meer dan 150 jaar in het centrum van Olland.

De wandeling loopt verder langs de Loop'r, het multifunctionele gebouw waarin o.a. een basisschool, kinderopvang en fysio gevestigd is.
De Loop'r


Olland, wat Onland betekent, wat staat voor slecht onherbergzaam land, was tot in de 15de eeuw enkel een verzameling boerderijen, waarvan er vele niet eens een naam droegen.
Door dit boerenlandschap vol weides, akkers, oude boerderijen, schuren en oude zandwegen die met dank aan diversen organisaties bewaard zijn gebleven loopt de verdere wandeling.


Uitzicht over de Bodem van Elde


"De Bodem van Elde is een thans uit landbouwgrond en bossen bestaand gebied dat zich bevindt tussen de plaatsen Schijndel, Boxtel, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De naam is afkomstig van de buurtschap Elde, die zich ten westen van Schijndel bevindt. De kernen Olland en Liempde liggen dicht tegen de Bodem van Elde aan.
Het betrof een vanwege de sterk leemhoudende bodem moeilijk toegankelijk en moeizaam te ontginnen gebied. Tot circa 1800 bestond het nog grotendeels uit woeste grond. Het was oorspronkelijk en nu nog steeds gedeeltelijk bebost. Het bos- en natuurgebied De Geelders ligt in dit gebied."
Bron: Wikipedia
Wandelen samen met de jongste is een waar feest. Overal vindt ze kleine torretjes, mooie bloemetjes en zelfs in elkaar verstrengelde slakken midden op het pad. Samen op ontdekkingstocht in een landschap wat zijn eigen verhaal verteld, al dan niet verzonnen.
Het akkerviooltje

Volgende keer het vervolg van onze wandeling.
1 opmerking:

  1. prachtig. En dan ons lokken met een heilig hart beeld en dn uitkomen bij al dat moois, dank je wel Mieke, weer wat kennis rijker.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews