zaterdag 25 juli 2015

Storm in Nederland

Het blijft me fascineren, het weer. En dan met name het weer dat net wat extremer is dan de standaard dagen. Zoals vandaag bijvoorbeeld. Al de hele week zat de verwachting in de weermodellen, die ik natuurlijk allemaal via verschillende weersites in de gaten houd, dat het zaterdag onstuimig zou worden. Hoe dat precies zou uitpakken was echter moeilijk te voorspellen.

De weermodellen lagen daarin niet echt op een lijn. Zo kwam het tot 5 dagen geleden nog met droog weer, en zelfs redelijk zomerse temperaturen, rond de 20 graden. Deze werden echter steeds verder naar beneden bij gesteld naarmate de dagen vorderde en al weldra kwam het eerste model met regen en wind in de berekeningen. Toen ook de andere modellen dit enkele dagen gelden oppikten kwam ook ineens de wind in beeld. En hoe, het ene model voorspelde nog meer wind dan het andere, en een model voorspelde zelfs een heuze storm aan de noordwestkust.
Omdat wij Nederlands vrij nuchtere mensen zijn, geloofde tot vandaag toe bijna niemand dat het echt tot een storm zou komen. En terwijl ik gisteren op mijn werk mensen probeerde te waarschuwen voor het naderende slechte weer, deden de meeste mensen het af als een storm in een glas water.
Zelfs toen het KNMI vanmorgen kwam met een code oranje, waren er volop discussies los gebarsten op internet waarom ze met dit rustige weer haha, een code oranje zouden moeten uitgeven. Het waaide toch helemaal niet. Er viel zelfs niet eens een druppel regen! Waar maakten de weermannen zich weer druk om!


Ook toen de KNMI de code in de kustprovincies bijstelde van oranje naar rood, vertrokken er nog steeds mensen met carnavans en bedacht een man uit Limburg dat het vast niet zo erg zou worden, hij besloot lekker een dagje naar Amsterdam te gaan.
De storm kwam echter tegen elven aan land en al weldra werd de eerste windkracht 8 een feit, al snel volgde windkracht 9 en kwamen ook de eerste meldingen binnen van omgevallen bomen, auto's die beschadigd waren door takken, wegen die werden afgesloten, treinen die op last van de politie niet meer mochten rijden, trams en bussen die niet meer reden en het vriendelijke verzoek van de Rijkswaterstaat om vooral thuis te blijven in de gebieden waar code rood en code oranje geldt.
Opnieuw blijkt dan telkens weer dat mensen niet kunnen lezen en niet willen luisteren. Zo klaagden de Limburgers op de site van rtl dat ze niet snapten waar Nederland zich zo druk om maakten, het was bij HUN, toch de hele dag windstil, hoogstens een beetje regen maar om daar nu zo drama van te maken.


Helaas viel er in Gelderland een dode te betreuren toen een boom op zijn auto terecht kwam. In Rotterdam viel een gewonde bij de weekmarkt toen een balk van een kraam afwaaide en op het slachtoffer terecht kwam. Waarom de markt niet afgelast was blijft een goede vraag.
Gelukkig waren er ook heel wat evenementen die wel op tijd afgelast waren, waardoor veel problemen gespaard bleven. Zo was de organisatie van het Rotterdams zomercarnaval vanmorgen al tot die beslissing gekomen, tot groot verdriet van de vele vrijwilligers, maar veiligheid gaat voor.

3 opmerkingen:

 1. Heel erg zonde van het Zomercarnaval. Vorig jaar viel de dag ook al in het regen. Alle jaren daarvoor was het zomers weer. Wel dom dat een hoop mensen toch nog met een caravan achter de auto gingen rijden.
  groetjes Kakel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mensen blijven altijd aan het klooien hé, dat doen ze nou eenmaal,
  geen lol aan,
  maar ze leren het nooit verwacht ik, komt misschien ook wel omdat het knmi er best vaak naast zit,
  vreselijk dat iemand overleden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In nederland moet het erger geweest zijn dan hier.
  Mijn zoon was die dag jarig, en we hadden een bbq gepland, spijtig dat het zoveel regende, maar 's avonds werd het eigenlijk nog goed

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews