vrijdag 6 juli 2018

Wandeltocht naar Rooi (2) stadsrechten



Tijdens onze wandeling naar Sint-Oedenrode kwamen we op de Boskantseweg ook dit bord tegen.
Overal waar je kijkt vind je in Sint-Oedenrode bordjes met daarop de rijkelijke geschiedenis van Rooi. In deze blog vertel ik je een klein stukje van deze geschiedenis. Het verhaal over de vrijheids- of stadsrechten.

In 1251 kocht Hendrik de I alle bezittingen over van de Graaf van Gelre. Hij maakte het rustig gelegen plaatsje Den Bosch hoofdplaats van dit nieuwe stuk Brabant. Hierna stond het land bekend als de Meierij van 's-Hertogenbosch. Vernoemd naar de hoofdscout ookwel meierij geheten. De hoofdscout was de vertegenwoordiger van de Hertog die het gebied vanuit Den Bosch bestuurde. Toendertijd bestond dit gebied uit 4 landstreken. Samen vormden zij 4 kwartieren.
Sint-Oedenrode was de hoofdplaats van kwartier Peelland. Dan had je Oisterwijk met hoofdplaats Oisterwijk, Kempenland met hoofdplaats Oirschot en Oss was de hoofdplaats van Maasland.
De kwartierscout vestigde zich in de hoofdplaats.

Rond 1231-1232 kregen deze hoofplaatsen van de Hertog van Brabant vrijheid- ofwel stadsrechten.
Een dorp met stadsrechten had speciale rechten voor de bevolking. De inwoners van vrijheid Rhode kregen in 1232 een eigen bestuur, eigen wetgeving en een burgerlijke rechtsspraak (schepenbank).
Aan de kerk van Sint-Oedenrode was een kapittel verbonden. De inwoners waren vrijen burgers die een aparte stand vormden naast de adel en de geestelijkheid.Wat heel wat betekende in die tijd.

Er mocht een marktplaats komen waar markten werden gehouden en het dorp kreeg het privilége om zelf de eigen plaats te mogen verdedigen door een ommuring met stadspoort of extra versterkingen te bouwen. Sint-Oedenrode heeft echter nooit gebruik gemaakt van dit recht.
Ondanks de gunstige ligging, de groeiende handel en de twee watermolens die langs de Dommel werden opgericht, stagneerde de groei van Rooi in de tachtig jarige oorlog.
Wat rest is een mooie geschiedenis.

In tegenwoordige tijd doet Rooi het nog steeds erg goed, het heeft een mooi historisch centrum wat zorgt voor veel toeristen. Dit probeert de vvv dan ook flink uit te buiten door vele prachtige wandel en fietsroutes die er te verkrijgen zijn. Sint-Oedenrode kent ook vele drukbezochte evenementen zoals de jaarmarkt die afgelopen zondag werd gehouden en veel publiek trok dankzij het mooie weer.


Bron: Heemkundekring de Oude Vrijheid

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews