zaterdag 19 augustus 2017

Dagje Varenbos




D had het idee opgevat om de kinderen een dagje mee te nemen naar het Varenbos, een prachtig stuk bos middenin de Scheeken, wat al generaties lang door de familie bezocht wordt om in bomen te klauteren en hutten te bouwen. Om de traditie voort te zetten, gingen we op een mooie zondag met zijn vieren op pad.








Een hut bouwen vereist nog de nodige kennis. Zo is het belangrijk dat je een goede stevige boom hebt, waar een tak op pakweg 1,5 meter hoogte hangt, iets hoger mag ook, maar dan moet je er later weer rekening meehouden dat je grote takken zoekt om er tegenaan te zetten.
Vervolgens ga je op zoek naar oud hout. Gebruik enkel takken die van de boom afgevallen zijn. Snijden of zagen in gezonde bomen is uit den boze en verboden.
De takken zet je in een soort halve cirkel tegen de tak aan, zorg dat je een opening openhoudt voor de ingang en werk zo rond tot je eindigt tegen de stam van de boom. Bindt de eerste takken bij elkaar voor een extra stevige basis.





Takken van dennenbomen waaraan nog vele kleine zijtakjes zitten, zijn ideaal omdat je daar beter de dakbedekking tegenaan kunt laten steunen. Voor het dak gebruikten we varens die we van onder naar boven trapsgewijs op de takken legden. Zo ontstaat een (redelijk) waterdicht dak en het zorgt tevens voor een goede beschutting.
Voor de kinderen was het een prachtige ervaring, ze speelden urenlang tussen de bomen en de vele varens op de open vlakte, opzoek naar uitkijkposten in bomen en achter struikjes. Oudste leerde bomen klimmen en stond versteld van zijn eigen krachten.
'Ik ben helemaal naar boven geklommen mama!' Hij had de smaak flink te pakken en klom meerdere keren op en neer die middag.
Halverwege de middag besloot ik nog even naar huis te gaan om wat te eten en drinken te gaan halen.





De Scheeken herbergt een enorme diversiteit aan flora en fauna. Op het kleine stukje gras langs het pad stond een grote variatie aan planten die diversen vlinders en insecten aantrokken. Naast vele verschillende vlinders als het hooibeestje, het landkaartje, kleine vos, de distelvlinder, grote vos, citroenvlinder en diverse witjes vind je er ook prachtige plantensoorten.

De zaden van de Reuze balsemien


De reuzen balsemien


In de Scheeken kom je ook meerdere balsemienen tegen. Zo ook de reuzebalsemien. Deze plant kwam via India naar Nederland, aanvankelijk als sierplant in tuinen. Tegenwoordig is de reuze balsemien verwilderd en komt de plant algemeen voor in moerassige gebieden.
De plant wordt in Europa zelfs als ongewenst beschouwd. Omdat het een eenjarige plant is, sterft deze in de herfst volledig af en laat daardoor hele grote lege gebieden achter die erosie gevoelig zijn. Sinds juni 2012 werkt het VMM aan de bestrijding van deze exoot.


De braam

De braam is een algemeen voorkomende plant in Nederland. De rijpe vruchten zijn heerlijk zoet en overal bekend om zijn veelzijdige toepassingen in de keuken. 
In het Verenigd Koninkrijk heerst er een hardnekkig bijgeloof dat beweerd dat je geen bramen moet eten na 15 september omdat de vruchten dan bezeten zouden zijn door de duivel. De planten bezitten dan ook een merkteken waaraan je de giftigheid zou kunnen herkennen. De legende vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de besmetting van de vruchten met botrytis ceneria, die in september ook veel meer voorkomt dan in de andere tijden dat de vruchten rijp zijn.
In Nederland is het tegenwoordig verboden om grote hoeveelheden bramen in het wild te plukken, hier staat zelfs een forse boete op.

Zilverschoon?







Een compleet paddestoelendorpje op een tak







Bijzondere schatten













Het donzige zaad van de distel











Groene vleesvlieg







De onderkant van een paddestoel

In het bos troffen we ook diversen soorten paddestoelen aan. Zelfs met behulp van diversen sites op het internet was het nog erg moeilijk de rode soorten uit elkaar te houden. Als iemand durft te weten welke rood-paarse paddestoel dit is, mag hij of zij het zeggen.






Eenmaal weer terug met een grote rugzak vol drinken en lekker fruit had D de hut al helemaal klaar en was hij samen met de kinderen verder het bos aan het verkennen. Ik riep ze allemaal bij elkaar, waarna we in de hut wat te drinken pakten en aten van de meloen en de druiven.
Thuis bleken we niet alleen enkele prachtige schatten, zoals een mooi slakkenhuis vol gaten van de snavel van een vogel die de slak eruit had gegeten, een denneappel en een eikel aan een takje, mee te hebben genomen, maar na controle op beestjes, en dan met name teken, ook nog zeker 8 van deze kleine indringers op ons lijf mee te dragen. Eentje liep zelfs nog vrolijk rond op D's been op zoek naar een geschikt plekje om toe te slaan.
Het was al met al een zeer leuke en avontuurlijke dag geweest.





2 opmerkingen:

  1. Hut bouwen ja dat ken ik nog toen ik nog jong was om toen hier vanuit van de natuur te gaan genieten. Ook mijn schatten die ik toen had gevonden in de natuur ook hierin verstopt. Maar bramen uit het wild eten dat heb ik allang afgeleerd want er kunnen rare beestjes inzitten. En het is dan wel puur vlees, maar mij niet gezien meer hoor. brr. Koop ze wel netjes in de winkel maar dan kijk ik ze nog na want ik vertrouw die vruchtjes niet zo meer nadat ik de wormpjes had ontdekt.Maar goed dat hier een boete op is als men veel zal plukken. Ik geef ze terug aan de natuur hoor. Maar ik las dat het weer heel gezellig was en je foto's mogen er ook best zijn. Heel mooie zaten erbij. Natuurgroetjes van mij, Tine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je uitgebreide reactie. De natuur blijft altijd een plek vol wonderen.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews