maandag 28 augustus 2017

De Kempkesroute in Eerde




Vandaag nemen we jullie mee naar de Vlagheide. Een voormalige stortplaats die precies tussen Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode in ligt. Een mooi samenwerkingsverband wat al zijn oorsprong vond voor dat de gemeentes samen gingen onder de noemer Meijerijstad. Het sluiten van de vuilstort de vlagheide, het afstoten van het voormalige militaire terrein van defensie en de aanleg van de a50 waren voor de betrokken gemeenten aanleiding om het landelijke gebied danig te recontrueren.
Er werd een plan opgezet om het gebied zowel voor de natuur als de recreatie aantrekkelijk te maken. Daaruit onstond het Masterplan Vlagheide.

Ondanks dat het plan nog steeds in ontwikkeling in, kun je er al wel genieten van enkele mooie wandelingen die je door diverse landschappen leiden. Ook word je je al wandelend bewust van de bijzondere geschiedenis van het land waar je overheen loopt. Wij starten met onze wandeling halverwege de Kempkesroute, bij een klein heideveldje waar schapen grazen tussen de roze heide.







Het pad leidt ons de loofbossen in, die vol staat met varens, paddestoelen, heel veel paddestoelen en een diversiteit aan planten.



De gewone hennepnetel


De gewone hennepnetel dankt zijn naam aan zijn gelijkenis met de brandnetel, echter heeft deze plant geen prikkende blaadjes en stengels. De hennep in de naam, komt door het eerste blad wat aan de plant komt, dat lijkt op het samengestelde blad van hennep. De plant komt algemeen voor in bermen en langs bosranden.




De teunisbloem

 De Teunisbloem bloeit rond de sterfdag van de Heilige Antonius op 13 juni, daar dankt hij ook zijn naam aan. De plant komt ook wel in tuinen voor en heeft een bijzondere eigenschap. Tegen de schemering rollen de blaadjes van de bloem zich een voor een af, waarna de plant een sterkte geur verspreidt die aantrekkelijk is voor bijen en nachtvlinders. Vooral bijen zijn belangrijk voor de bestuiving. Als je de tijd hebt is het echt de moeite waard om er eens naar te kijken hoe dit in zijn werk gaan. Ik heb het zelf ooit gezien en het is erg leuk om van dichtbij te bekijken. Blijf er wel bij staan, want zodra het eerste bloemblaadje zich heeft uitgevouwen, volgen de anderen in een rap tempo.

De plant is van oorsprong van een Amerikaans geslacht, en werd rond de 17de eeuw ingevoerd in Europa. Tegenwoordig lijken de planten die hier voorkomen in niets meer op de oorspronkelijke planten, ze hebben zich geheel aangepast aan het klimaat hier. Oftewel ze zijn geheel verbasterd.



Boerenwormkruid

Boerenwormkruid dankt zijn naam aan een oud gebruik. Het werd vroeger veel ingezet om wormen bij mensen en dieren te bestrijden. Het kruid wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in de homopatische geneeskunde waarbij het in middelen tegen schurft, atritis en verkoudheid wordt toegepast. Vroeger werd het zelfs ingezet bij een abortus.
Hoge doses van het middel veroorzaken buikpijn, duizeligheid en krampen en kunnen zelfs dodelijk zijn.









De bleke franjehoed

Onderweg kwamen we ook veel verschillende soorten paddestoelen tegen. Paddestoelen komen het gehele jaar voor, al denken de meeste mensen dat deze enkel en alleen in de herfst naar boven komen. De meeste soorten vind je in de zomer en de herfst, maar sommige kun je ook al in de lente spotten.



De krabspin


Brem


De Brem is een graaggeziene struik in het voorjaar, wanneer het hele bermen in het geel kleurt. De bezemachtige struik is een prima grondbemester op mineraalarme zandgronden.
Het struikje bevat de stof cytisine. Uit een publicatie in de New England Journal of Medicine blijkt dat het stofje kan helpen bij het stoppen met roken. Volgens onderzoek uit 2014 blijkt het zelfs tot 8% beter te werken dan nicotinepleisters- en kauwgom. Echter moet nader onderzoek uitwijzen in hoeverre het effect in stand blijft en wat het stofje doet op lange termijn.






De kinderen waren al een eind vooruit gerend over het pad, wat ons naast vele planten ook uitzicht bood op mooie boerderijen, veel landerijen en weides. We vervolgden onze route door het volgen van de oranje bordjes in het landschap.





'Oh, dat paardje is kapot, mama!'


We passeerden een kleine boerderij waar we ogen te kort kwamen bij het zien van alle leuke beeldjes, bordjes en andere bijzondere details die er op en rondom de boerderij te vinden waren. Zo liepen we langs een stoet van stenen ganzen, die onder diversen kleurrijke lantaarntjes waren opgesteld en hingen er vanallerlei soorten vogelhuisjes in de bomen, compleet met deurtjes, trappetjes en raampjes. Aan de voorkant troffen we twee vogels bij een vijvertje, die water uit hun bek lieten lopen, nog meer vrolijke vogelhuisjes die tegen de gevel waren getimmerd, die in bonte kleuren of beplakt met glimmende plakkertjes hingen te schitteren in het zonlicht. Daaronder stond een kastje met enkele potjes honing die je voor een paar euro kon kopen.













De vrucht van de Amerikaanse eik


Zoals de naam al doet vermoeden komt de Amerikaanse Eik oorspronkelijk niet uit Europa. Toch vinden we hem alweer 200 jaar in het Nederlandse landschap. De eerste boom werd in 1825 in Nederland geplant omdat de boom prima bestand was tegen schadelijke insecten. De eik werd vooral langs lanen en in bossen neergezet. De boom kent heden ten dagen echter zowel voor en tegenstanders vanwege zijn van oorsprong Amerikaanse karakter. Er gaan zelfs stemmen op om deze exoot geheel te verwijderen uit het Nederlandse landschap. Als ze dat serieus in overweging gaan nemen kunnen ze echter veel hedendaagse plantengewassen verwijderen, aangezien veel van de flora hun oorsprong in het buitenland heeft liggen.

















Verder loopt het pad door poortjes van gevlochten takken, of twee bomen die een natuurlijk poortje vormen, naar een paardenboerderij waar rondom diversen landbouwwerktuigen liggen uitgestald.





Ook hier leidt de route over vele boerenweggetjes in het landschap.









Deze spin had net een vliegje gevangen in zijn web.


Veel mensen, waaronder ook ik, zijn bang van spinnen. Terwijl ik vroeger als kind al gilde bij elk klein beestje dat maar enigzins op een spin leek, raak ik tegenwoordig alleen nog maar redelijk in paniek van erg dikke en grote exemplaren, al is ook die angst de laatste jaren sterk verminderd. Het helpt als je er een tijdje mee in een ruimte moet doorbrengen, dan kom je er al snel achter dat jij voor zo'n spin nog veel angstaanjagender bent, en zij nog harder voor jou weg rennen.
Spinnen zijn eigenlijk hele fascinerende beestjes, die erg nuttig zijn voor de natuur.
De spin op de foto hierboven rende dan ook eerst weg toen ik mijn zwarte lens op hem richtte. Echter kwam ze al snel weer terug, nadat er een klein vliegje in haar web was gevlogen.







Oma was vandaag ook meegewandeld. Op een bankje namen we even een korte pauze. Zij plukte een paardebloem en vertelde aan Nicky dat ze het witte sap van deze plant vroeger gebruikte om wratjes te behandelen.
De bladeren van de plant kunnen ook in de sla gegeten worden. Hiervoor worden de bladeren eerst een uur in het water gelegd om de bittere smaak te verminderen. Die bittere smaak kun je ook voorkomen door de paardenbloemen in het donker te kweken.
In Frankrijk maakt men zelfs jam van de gele bloemen. Het kruid is vrij vitaminen en mineraalrijk en heeft tevens als eigenschap vochtafdrijvend te werken. Hierom wordt de plant ook wel gebruikt om de lever en de gal te versterken bij het aanmaken van spijsverteringsstoffen.



Als kind gebruikteik deze altijd als pijpjes voor onze poppetjes die we maakten van kastanjes, eikels, takjes en sateprikkers.







Hooibalen










Het pad slingerde weer verder door het landschap. Even waren we de bordjes kwijt, maar al snel zaten we weer gewoon op de route. In een volgend blog wandelen we weer verder.


Gewone drekvlieg

Bronvermelding: De Kempkensroute
                            Dier- en natuurinfo
                            Flora van Nederland
                            De complete Insectengids - Michael Lohmann
                            Soortenbank (voor determinatie van de paddestoelen)
                            Oma ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews