zondag 9 juni 2019

Ommetje Handel




Na lange tijd niet meer op deze blog bezig te zijn geweest, vond ik het toch weer eens tijd worden om wat te schrijven. Hier vind je de verhalen achter de beelden van dit filmpje.


Afgelopen zaterdag maakten N en ik een mooie wandeling vanaf het natuurcentrum de Specht in Handel. Het eerste gedeelte van onze tocht leidden ons door een bosrijk gedeelte, waar de grond bezaaid was met dennenappels en zelfs een lege eierschaal aan de rand van het pad, regelrecht een woonwijk in. Daar raakten we een beetje de rode route kwijt dus vervolgden we onze weg via de groene route die ons naar de Rooye Plas bracht. Een grote recreatieplas waar een waterski en wakeboardcentrum gevestigd is. Rondom de plas waren ook meerdere kleine strandjes waar verschillende zonaanbidders hun handdoekjes neer hadden gelegd. Verderop was er zelfs een wat groter strandje waar enkele mensen zelfs een duik namen in het koude water. Hiervan heb ik echter geen beelden gemaakt.

Terug naar Handel waar we bij het Natuurtheater het bos weer in gingen. Bij het theater waren enkele vrijwilligers druk doende met het opbouwen van het decor voor de zomervoorstelling die over enkele weken plaats gaat vinden. Ze spelen dit jaar het stuk van Peter Pan, het schip van Kapitein Haak was al opgebouwd en N werd uitgenodigd om er een kijkje te gaan nemen. Ze beklom via een trap aan de zijkant het schip en nam een kijkje boven.



Het theater was helemaal omringd door bomen, het podium lag achter een brede sloot die vol stond met gele waterlissen en deze werd bijgevuld met een grote slang omdat door de droogte de waterstand dramatisch laag was. Een van de vrijwilligers vertelde dat ze nog veel te doen hadden voordat ze helemaal klaar waren voor het grote optreden. Er zouden meerdere optredens plaatsvinden, zowel overdag, speciaal voor de kinderen en 's avonds waarbij het door de lichten nog een extra effect meekreeg.



Het theater had plannen om uit te breidde met een groter oefenhok waar ze de decors in konden bouwen en bij slecht weer hun repetities in konden houden. Ze wilden echter wel de charme van het kleine natuurtheater zoveel mogelijk in stand houden, dus de grote boom die midden tussen de tribunes stond zou behouden blijven, al konden sommige mensen uit het publiek het niet altijd even goed waarderen.
Meer weten over dit theater en de voorstelling Peter Pan? Kijk op Toneelgroep De Kern Handel.

De route liep verder de bossen in richting het processiepark in Handel.


Handel staat bekend als het oudste Maria bedevaartsoord van Noord-Brabant, waarvan de geschiedenis al terug gaat naar 1368. Men vermoedt dat het daarvoor ook al een bekende plaats was bij gelovige maar veel van het archief is verloren gegaan bij een brand in 1709. Deze bijzondere eer is de plaats toegekomen door meerdere wonderen die er hier gebeurt zijn. Zo gaat er een verhaal dat het water dat voorheen opwelde uit een natuurlijke bron, veroorzaakt door de breuklijn die door Handel loopt, geneeskrachtige gaven bezat. Ook verteld men over een boom die tijdens een blikseminslag openspleet  en een mariabeeldje bleek te bevatten, het beeldje is nu nog steeds te bezichtigen in de kerk van Handel.
Het 'putje' met het geneeskrachtige water is er nog steeds te vinden, al komt er tegenwoordig ander water uit omdat door ruilverkaveling de natuurlijke bron geen water meer gaf waardoor het water nu wordt opgepompt uit de grond.



Elk jaar trekken er nog honderden processiegangers naar Handel om te bidden in het park. Ook worden er nog meerdere processies gehouden waarvan de 40 kilometer lange tocht vanaf Valkenswaard een van de bekendste is. Ik weet nog dat deze tocht elke jaar ook door Beek en Donk trok, en dat was elke keer weer een bijzonder gezicht om een een hele stoet mensen te voet voorbij te zien komen, Marialiederen zingend, gevolgd door tientallen huifkarren getrokken door de meest mooie paarden.

Mijn dochter was diep onder de indruk door alle beelden die tussen de prachtige bomen gelegen waren. De tuin ademt dan ook een bijzondere sfeer uit die op een bepaalde manier een soort rust over je heen laat komen, ook als je niet gelovig bent voel je de energie.

Voor ons laatste stukje van de wandeling kwamen we nog eenmaal door Handel. We keken nog even om naar de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk, en vervolgden onze weg terug naar het natuurcentrum de Specht.
Daar namen we nog even een kijkje bij de vijver achter het centrum voordat we weer terug gingen naar de auto. Een mooie afwisselde wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews