vrijdag 22 oktober 2021

De Bekenwandeling

 


Enkele weken geleden heb ik met de oudste samen de Bekenwandeling gelopen. Deze wandeling begint bij de parkeerplaat van Grotel's Genieten aan de Grotel 5 in Bakel. Vandaaruit volg je de lichtblauwe pijlen. 




Wij waren er in september, toen de gele koolzaad nog volop in bloei stond en een heel veld geel kleurde. Onder de blauwe lucht met hier en daar een geel stapelwolkje startten wij onze 9 kilometer lange wandeling over de Grotelsche heide.








De gele bloemen zijn er niet enkel voor de sier. Het plantje dient als groenbemesting maar wordt ook vaak voor industriële doeleinden ingezet. Er kan namelijk raapzaadolie of koolzaadolie uitgewonnen worden, wat weer veel gebruikt wordt als spijsolie of voor in de margarine.
Omdat de plant gemakkelijk zaait , niet veeleisend is en op elke grondsoort goed gedijt, werd deze vroeger veel aangeplant. Men perste er toendertijd olie van omdat dat vroeger schaars was.  In de oorlog verplichtten de Duitsers de boeren in Vlaandere zelfs om de plant te verbouwen, zodat ze er biodiesel van konden maken voor gebruik in het leger.


De Berkenzwam

De eenjarige berkenzwam of berkendoder groeit zoals de naam al al doet vermoeden op berken. De schimmel komt meestal voor op dood houdt, en soms ook op levend, al overleeft de boom dat meestal niet.
 In Duitsland wordt de jonge berkenzwam gegeten met citroen. In de vroege geschiedenis gebruikte ze hem ook wel als vloeikussen of om scheermessen mee te slijpen. Een ander bekend gebruik is dat entomologen insecten in het vlees prikken.

Bron: www.ivn.nl





Tijdens de wandeling kijk je geregeld naar de KPN-zendmast de Mortel. De toren werd in 1989 gebouwd voor het overbrengen van verbindingen tussen autotelefoon, telex, fax, computer, beeldverbindingen, regionale verbindingen, regionale omroepen, mobilofoon en marifoon (scheepvaart). Er staan 20 van deze torens in Nederland, allemaal in een straal van 50 km van elkaar om zo de verbinding goed te houden. 
Inmiddels is de toren al meer dan 10 jaar niet meer in gebruik als PTT zendmast. Dit vanwege de sateliet die de verbindingen overnam en de toren, die meer dan 10 miljoen gulden had gekost, buiten werking zette. 
Tegenwoordig wordt hij nog gebruik voor telefoonverkeer en als zendmast voor radio 538. Ook huist er een familie slechtvalken in.
Inmiddels is de toren in bezit van een Fransman die het ruim tien jaar geleden voor een symbolisch bedrag van 1 euro gekocht heeft van de KPN.





De wandeling voert je over kronkelde paden, langs het meanderende Esperloop dat kabbelend door het landschap loopt. Dit beekje splitst zich ter hoogte van Milheeze, en is een van de weinig heidebeken die Nederland rijk is. Het beekje loopt door de Grotelsche heide waarna het ten zuiden van De Mortel weer in de Snelle loop uitkomt.

Het water bevat veel ijzer waardoor het een wat bruin uiterlijk heeft. Een belangrijk deel van het beekje wordt namelijk gevoedt door kwelwater dat omhoog komt langs de Peellandbreuk. Door het zeer schone rijke ijzerhoudende water groeien er bijzondere planten langs de oevers  zoals dotterbloemen en zwarte zegge.







De route had een bijna spookjesachtig karakter door de prachtige paden, de mooie met varens bedekte beekoevers, de weidse uitzichten en bijzondere doorkijkjes en het meanderende beekje. Het afwisselde landschap maakte het een interessante wandeling.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews